DEKKİM Projesi Dezavantajlı Kişilere Avantaj Oldu

DEKKİM Projesi Dezavantajlı Kişilere Avantaj Oldu

Üniversitemiz tarafından hazırlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın program otoritesi olduğu Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında yürütülen “Dezavantajlı Kişiler İçin Kayseri İstihdam Merkezi (DEKKİM)” isimli projenin kapanışı nedeniyle basın toplantısı düzenlendi.

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Salonunda düzenlenen basın toplantısına proje paydaşları katıldı. DEKKİM Proje Koordinatörü ve NNYÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Onur Gözbaşı toplantıda yaptığı konuşmada proje ve uygulama süreci hakkında bilgiler verdi. DEKKİM Projesi ile Kayseri’de Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne kayıtlı hükümlülerin ve Kayseri bölgesindeki bedensel engelli kişilerin sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebilirliğinin arttırılması, işgücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılmasının hedeflendiğini belirten Doç. Dr. Onur Gözbaşı, işsizliğin önemli sosyo-ekonomik sorunlara neden olduğunu; bu sorunlarla dezavantajlı bireylerin daha çok mücadele etmek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Projenin 01 Kasım 2016 tarihinde uygulamaya başlandığını ve 12 ay sürdüğünü hatırlatan Doç. Dr. Onur Gözbaşı şu bilgileri verdi: “Projede temel olarak 100 hükümlü ve 60 bedensel engelli, bölgemizde ihtiyaç duyulan mobilya döşemeciliği, ahşap doğramacılığı, terzilik alanlarında uygulamalı mesleki eğitimler ve genel beceri eğitimleri (bilgisayar ve internet kullanımı, bireysel gelişim) almıştır. Bu kişiler arasında kendi işini kurmak isteyen 40 dezavantajlı kişi KOSGEB destekli girişimcilik eğitimlerine de katılmıştır. Eğitimler sonunda katılımcılara, çalışma deneyimi kazandırmak üzere çeşitli firmalarda staj yapma imkânı sağlanmıştır. Proje katılımcılarına tüm eğitim ve staj süresince 8 Avro gündelik ödenmiştir. Proje kapsamında ayrıca, dezavantajlı kişilerde işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması ve başarısızlık kaygılarının azaltılması için; Kayseri Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden gelen katılımcılara yönelik 8 seminer (İletişim, Öfke Kontrolü, Toplum Kuralları gibi) Engelli Bireylere yönelik 4 seminer (Özgüven Eksikliği, Topluma Entegrasyon gibi) öğretim üyeleri ve diğer uzman kişilerce gerçekleştirilmiştir.

Toplumda hedef gruba yönelik önyargıların bertaraf ve ayrımcılıkla mücadele için bölgedeki firma yöneticilerine, proje ile bağlantılı STK temsilcilerine ve üniversite öğrencilerine yönelik farkındalık arttırıcı konferanslar düzenlenmiştir. Proje kapsamında ayrıca, proje faaliyetlerini ve çıktılarını içeren, benzer dezavantajlılar için rol model oluşturması amacıyla 20 dakikalık Türkçe ve İngilizce film hazırlanmıştır. Türkiye'de ve AB ülkelerinde izlenerek toplumsal engeller kırılmaya çalışılacaktır.”

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, İŞKUR Kayseri İl Müdürlüğü ve diğer proje paydaşlarının çok önemli katkıları ile gerçekleşen ve bu bakımdan Üniversite-Toplum-Sanayi işbirliğinin hayata geçirilmesi bakımından da iyi bir örnek teşkil eden DEKKİM Projesinin ÇSGB Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından en başarılı projeler arasında bulunarak “Hibe Projeleri İyi Uygulama Örnekleri Kataloğu”nda da yer aldığını vurgulayan Gözbaşı, bunun DEKKİM ve benzer projelerin bölgemizde sürdürülebilirliği açısından kendilerini motive ettiğini belirtti.

Projenin hazırlık aşamasından itibaren her türlü desteği sağlanan Üniversitemiz Mütevelli Heyeti ve Rektörlüğü ile Projeye katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara ayrı ayrı teşekkür eden Doç. Dr. Onur Gözbaşı toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.