“İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” Konferansı
Üniversitemizde İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. yıl dönümü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir konferans düzenlendi.
Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Keskin konuşmacı olarak katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Prof. Dr. Mustafa Keskin, “Yeni Türk Devletinin Doğuşunu Müjdeleyen ve Esasını Terennüm Eden Mehmet Akif ve Eseri” konulu konferans verdi.
Mehmet Akif Ersoy’un Osmanlı Devleti’nin en uzun, zevalden de öte tam bir izmihlal ile yüz yüze gelmiş bir dönemin çocuğu, delikanlısı ve yetişkini olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mustafa Keskin, “Mehmet Akif Ersoy şarkın muzdarip evladı, acı çeken çocuğudur. Merkez İslam coğrafyasının halklarının, batının bildiği ama kendilerinin habersiz olduğu zenginliklerin yoksul bekçileri olduklarını ilk fark eden düşünürümüzdür. Mehmet Akif aynı zamanda çıkış yolunu gösteren, hangi yöntemlerle hangi usullerle o düşülen çukurdan çıkılabileceğini de bize gösteren münevverimiz, aydınımızdır.” dedi. İstiklal Marşı’nın yazılması için Maarif Vekaleti, yani Milli Eğitim Bakanlığı’nın 500 Lira ödüllü yarışma düzenlediğini, yarışmaya 724 şair katıldığını hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Keskin, “Siparişle ve para karşılığı bir Milli Marşı’n yazılamayacağını bilmiyorlardı. 724 şiir incelenmiş sonuçta hiç biri Türk Milli Marşı olmaya, Türk Milletinin bağımsızlığını ve özgürlüğünü terennüm etmeye layık olmadığına karar verilmiştir. Ödül konusuna canı sıkılan Mehmet Akif Bey, ödülün hayır kurumuna verilmesi konusunda mutabakata varılarak İstiklal Marşı’nı yazmaya ikna edilir. Ankara’da ikamet ettiği dergahta önce duvara sonra kağıda yazılmış 10 kıtalık 41 mısralık abide eser ortaya çıkmıştır. İstiklal Marşı yazıldığında ve yayımlandığında bütün vatan sathında büyük heyecan ve hüsnü kabule sebep olmuş, milletimizin titreyerek kendine gelmenin yolunu açmıştır. İstiklal Marşı 12 Mart 1921’de, 96 yıl önce milli iradenin tecelli ettiği gazi meclis TBMM’de Türk Milleti’nin milli marşı olarak kabul edilmiştir.” diye konuştu.
Konuşmasından sonra Prof. Dr. Mustafa Keskin’e, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya tarafından plaket takdim edildi.