Yatay Geçiş Başvuruları

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Nuh Naci Yazgan Üniversitesi 

Kurumlar Arası Yatay Geçiş Kontenjanları
 

 Fakülte/Bölüm

Süre

Puan Türü

 2. Sınıf

 3. Sınıf
 Yurt İçi  Yurt Dışı  Yurt İçi  Yurt Dışı
 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi            
 İktisat  4  TM-1 2  1  2  1 
 İşletme  4  TM-1 3  1  3 1
 Mühendislik Fakültesi            
 İnşaat Mühendisliği  4  MF-4  3   1  3 1
 Elektrik - Elektronik Mühendisliği  4  MF-4 2  1    
 Güzel Sanatlar ve Tasarım Mühendisliği            
 Mimarlık  4  MF-4  2  1    

 Başvuru ve Değerlendirme Takvimi

 Başvuru Tarihi    Değerlendirme Tarihi
 Sonuç İlan Tarihi

 Kesin Kayıt Tarihi
 Yedek Kayıt Tarihi
 Başlangıç  Bitiş Başlangıç  Bitiş Başlangıç Bitiş Başlangıç  Bitiş
01.07.2013 13.08.2013 14.08.2013 23.08.2013 26.08.2013 02.09.2013 06.09.2013 09.09.2013 13.09.2013

 

Başvuru İçin Gerekli Şartlar

1. Başvuracak öğrencinin başarısız dersi olmaması,
2. Disiplin cezası almamış olması,
3. Kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait GANO’sunun en az 100 üzerinden 60 , (en az 4 üzerinden 2.29 ) olması gerekmektedir.

Başvuruda İstenen Belgeler

1. Başvuru formu. (Form için tıklayınız.)
2. Onaylı not durum belgesi / Transkript.
3. Onaylı ders içerikleri.
4. Disiplin durumunu gösteren belge.
5. Öğrencinin yerleştirildiği yıla ait ÖSYS sonuç belgesinin internet çıktısı.
6. Yurtdışından yapılan başvurularda, adayın pasaportunda resim ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfa ile adayın söz konusu kurumda öğrenim gördüğü yıllara ilişkin sayfaların onaylı fotokopileri.
7. Yurt dışından yapılan başvurularda, adayın ayrılacağı Yükseköğretim kurumunun denkliğini gösteren YÖK’ten alınmış denklik belgesi.

Kurumlar Arası Yatay Geçişlere İlişkin Esaslar

(1) Lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
(2) Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
(3) Dörtlü veya yüzlü sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tablosu kullanılır. (Tabloyu görmek için tıklayınız.)
(4) Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılır.
(5) Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait GANO’sunun en az 100 üzerinden 60 , ( en az 4 üzerinden 2.29 ) olması şarttır. 
(6) Beşinci maddedeki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları sadece beşinci maddeye göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.
(7) Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından almış olduğu derslerden ilgili yönetim kurulunca uygun görülen dersleri muaf tutulur, Üniversiteden  almış olduğu derslere göre GANO’su belirlenir. 
(8) Kurumlar arası yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde Üniversitenin web sayfasında ilan edilir.

Yurtdışı Yükseköğretim Kurumlarından Yatay Geçişlere İlişkin Esaslar

(1) Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait GANO’sunun en az 100 üzerinden 60, (en az 4 üzerinden 2.29 ) olması şarttır.
(2) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği Üniversitenin diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusu Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir. 
(3) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu lisans diploma programına eşdeğerliğinin Üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.

Değerlendirme

(1)Başvurusu geçerli olan aday sayısının ilân edilen kontenjandan fazla olması ve bu adayların tek bir kurumdan gelmesi halinde, değerlendirme ve yerleştirme; 

“GANO+Aday ÖSYS Yerleştirme Puanı*0,01” formülü ile hesaplanan Yatay Geçiş Sıralama Puanına göre yapılır.” 

(2)Başvurusu geçerli olan aday sayısının ilân edilen kontenjandan fazla olması ve bu adayların birden çok kurumdan gelmesi halinde ise; değerlendirme ve yerleştirme; 

“GANO+Aday ÖSYS Yerleştirme Puanı*0,01+Aday Sıra Katsayısı” formülüyle hesaplanan Yatay Geçiş Sıralama Puanına göre yapılır.

Yerleştirmede puanları eşit olan adaylardan sırasıyla; daha önce yatay geçiş yapmamış olanlara, GANO’su yüksek olanlara, ÖSYS Yerleştirme Puanı yüksek olanlara, eğer varsa geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısına göre öncelik verilir. 

Formüldeki; 

ÖSYS Yerleştirme Puanı: Adayın halen kayıtlı olduğu diploma programına yerleştirildiği üniversite yerleştirme puanını ifade eder. 

Aday Sıra Katsayısı: Yatay geçiş başvurusu geçerli adayların yükseköğretim kurumları ve GANO’larına göre belirlenen sıralama katsayısını ifade eder. Bu katsayı aşağıdaki şekilde belirlenir:
 
Önce, adaylar kayıtlı bulundukları yükseköğretim kurumları itibarıyla GANO’larına göre kendi aralarında sıralanır. Sonra, her kurumun birinci sırasındaki adayların GANO yüksekliğine göre de yükseköğretim kurumları sıralanır. Bu sıralamalarda, GANO’ların eşitliği durumunda ÖSYS Yerleştirme Puanı yüksek olan aday bir üst sırada yer alır. Bu şekilde oluşturulan matriste, en yüksek GANO’ya sahip olan adayın sıra katsayısı, “aday sayısı * 0,5 ” formülü ile belirlenir.

Diğer adayların katsayıları, bir önceki sıradaki adayın katsayısından 0,5 puan düşülerek belirlenir. 
Kurumlara göre birinci sıradaki adayların katsayıları yukarıdaki şekilde belirlendikten sonra aynı yöntemle ikinci, üçüncü… sıradaki adayların sıra katsayıları belirlenir. (Aşağıdaki örnek Tablo’da dört kontenjan için üç kurumdan dokuz adayın başvurduğu ve tüm adayların ÖSYS yerleştirme puanının aynı olduğu bir durumda, yatay geçiş hakkı kazanan asil adaylar “kırmızı koyu punto” ile gösterilmiştir.) 

KURUM (A)  KURUM (B)  KURUM (C)
 GANO   SIRA KATSAYISI  GANO  SIRA KATSAYISI   GANO  SIRA KATSAYISI
 3,95  4,50  3,90  4,00  3,75  3,50
 3,80  2,50  3,85  3,00  3,60  2,00
 3,70  1,00  3,75  1,50  3,50  0,50


Başvuru Adresi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Erkilet Dere Mah. Kuzey Çevre Yolu Kocasinan/KAYSERİ

Not: Başvuru belgeleri yukarıdaki adrese posta yoluyla ya da şahsen ulaştırılabilir.
Postadaki gecikmeler ve eksik evrak ile yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.

İletişim
Tel: 0 (352) 324 00 00 Pbx
Fax : 0 (352) 324 00 04

Yatay geçiş ile ilgili bazı bilgiler yukarıda verilmiş olup, ayrıntılı bilgi için “Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programları Yatay ve Dikey Geçiş Yönergesi” incelenebilir. (Yönerge için tıklayınız.)